Gnocchi er en suveren rett, som er overraskende enkel å lage fra bunn av. Jeg fikk inspirasjon til å utforske denne retten da jeg besøkte Budapest, og testet meg frem til en Valdres-versjon.
Jeg bruker gnocchi som en enkeltstående rett med en god, kremet saus, eller som tilbehør til kjøtt og fisk. Det smaker for eksempel himmelsk til en oksestuing. Oppskrift på den kommer litt seinere!
Skrell og kok en kilo melne poteter (gjerne Pimpernell eller lignende). Deretter kan du raspe, kverne eller mose de (eks. ved bruk av et «potetmoser»)
Bruk gjerne en bakematte eller lignende (det blir litt søl av denne jobben), alternativ en stor eltebolle til blandingen. Dann en ring av potetene.
Tilsett 150 gram hvetemel,
revet parmesan,
krydder og matolje
før du tilsetter to stk. eggeplomme.
Elt hele deigen godt sammen (jeg liker å bruke engangshansker til denne jobben). Normalt bruker jeg fem minutter med effektiv elting før deigen blir smidig og fast.
Deigen skal være litt fuktig, men ikke mer enn at når du tilsetter hvetemel til utbakingen er den enkel å bake ut.
Del deigen i mindre emner, og rull ut pølser.
Del deretter pølsene i enda mindre puter. Dette blir de ferdige gnocchiene; og som med alt annet er mindre biter mer delikat enn store.
Bruk en gaffel til å trykke lett på putene, for å få frem det raffe mønsteret som Gnocchi er kjent for.
Du kan gjerne lage en stor porsjon når du først er i gang, for gnocchi er enkelt å fryse ned. Frys de ned FØR koking; legg de utover på et brett og sett brettet i fryseren. Når de er frosne, kan du slenge de i en frysepose. Når du skal tilberede de, slenger du de rett i stekepanna eller i gryta med kokende vann (se stegene nedenfor). Enkelt og raskt.
(Valgfritt trinn) Jeg liker å steke gnocchiene i godt smør før jeg koker de. Det gir en ekstra god smak! Brun de i et par minutter, før de er klare for kjelen.
Kok opp godt med vann, og tilsett salt.
Nå har tiden kommet for å koke gnocchiene. Det er enklere enn man skulle tro; hiv de i kokende vann og vent til de flyter opp (ca. 60 sekunder). Da er de klare til servering.
Bruk gjerne ei snasen hullsleiv når du plukker de opp!
Ingredients
Directions
Skrell og kok en kilo melne poteter (gjerne Pimpernell eller lignende). Deretter kan du raspe, kverne eller mose de (eks. ved bruk av et «potetmoser»)
Bruk gjerne en bakematte eller lignende (det blir litt søl av denne jobben), alternativ en stor eltebolle til blandingen. Dann en ring av potetene.
Tilsett 150 gram hvetemel,
revet parmesan,
krydder og matolje
før du tilsetter to stk. eggeplomme.
Elt hele deigen godt sammen (jeg liker å bruke engangshansker til denne jobben). Normalt bruker jeg fem minutter med effektiv elting før deigen blir smidig og fast.
Deigen skal være litt fuktig, men ikke mer enn at når du tilsetter hvetemel til utbakingen er den enkel å bake ut.
Del deigen i mindre emner, og rull ut pølser.
Del deretter pølsene i enda mindre puter. Dette blir de ferdige gnocchiene; og som med alt annet er mindre biter mer delikat enn store.
Bruk en gaffel til å trykke lett på putene, for å få frem det raffe mønsteret som Gnocchi er kjent for.
Du kan gjerne lage en stor porsjon når du først er i gang, for gnocchi er enkelt å fryse ned. Frys de ned FØR koking; legg de utover på et brett og sett brettet i fryseren. Når de er frosne, kan du slenge de i en frysepose. Når du skal tilberede de, slenger du de rett i stekepanna eller i gryta med kokende vann (se stegene nedenfor). Enkelt og raskt.
(Valgfritt trinn) Jeg liker å steke gnocchiene i godt smør før jeg koker de. Det gir en ekstra god smak! Brun de i et par minutter, før de er klare for kjelen.
Kok opp godt med vann, og tilsett salt.
Nå har tiden kommet for å koke gnocchiene. Det er enklere enn man skulle tro; hiv de i kokende vann og vent til de flyter opp (ca. 60 sekunder). Da er de klare til servering.
Bruk gjerne ei snasen hullsleiv når du plukker de opp!